Dagonyázás Püspökladányban

 

2018 március 24-én rendezték mag Püspökladányban az arborétumban a tavasznyitó futóversenyt, amelyen Hajdúböszörményt többen is képviseltük. Amikor jelentkeztünk, még senki sem gondolta, hogy március végén hó lesz, és ahogy közeledett a verseny időpontja, bizony egyre jobban az kezdett foglalkoztatni mindannyiunkat, hogy vajon milyen lesz a pálya? Legjobb talán az lett volna, hogyha hül az idő, mert a hóolvadás nem sok jót ígért.

Fekete Anti vezetésével Molnár Zoli és én háromnegyed órával a kezdés előtt értünk oda. Mindenütt víz, vagy hó volt tapasztalható. Bár a reggel hűvös volt, lehetett sejteni, hogy olvadni fog. Anti még most jött el ide először, mi már tudtuk, hogy jól szervezett, kedves, barátságos versenyen fogunk részt venni.

3500 méteres köröket kellett tenni, én 14 km-en, a többiek 21-en indultak. Az első két kör még úgy-ahogy jól futható volt, de aztán jött a dagonyázás. A fekete sárban csúszkáltunk és cuppogott a cipőnk. Többen elestek, Fekete Anti is, nekem és Zolinak húzódásaim keletkeztek, úgyhogy később az autóba beülni, majd kiszállni onnan is nagy nehézséget okozott. Csak abszolút kategóriákat értékeltek, de minket ez nem zavart.  A verseny végén ebédet is kaptunk. A szervezők kedvesek, segítőkészek voltak. A versenyről sok fotó és videofelvétel is készült.

Hazafelé jövet Balmazújvároson a Semsey kastélyban megálltunk, mert még reggel észrevettük, hogy kerékpártörténeti kiállítás van. Még a lépcsőre is nehéz volt felmenni a futás után, de érdemes volt, különleges kerékpárokat láthattunk, benne magyar fejlesztésekkel. Júniusig nyitva van, más is megnézheti, ha akarja. Ámokfutásunkat a Futkosó kocsmában fejeztük be, Forgács Imre „nem szép, de gavallér” (Indul a Bakterház) volt, igaz, hogy valamiféle beázás is izgatta.

Lehet, hogy megszenvedtünk, de úgy vélem így is megérte, tervezem, hogy máskor is elmegyek futni Püpökladányba. Mindenkinek vannak nyári tervei is, Molnár Zoli sokat szeretne túrázni.

 

Hajdúböszörmény, 2018 március 28. 

                                                                                                                                     Vastag György